החלטתם להתגרש?
עכשיו אתם שואלים את עצמכם איך מתגרשים?, איך מתגרשים נכון?, ומה חשוב לדעת לפני שמתחילים את ההליך?
גירושין הוא תהליך מורכב שזוגות רבים בישראל ובעולם עוברים לרוב בהגעה לנקודת שבירה כלומר, למצב שבו אחד מבני הזוג או שני בני הזוג מרגישים שאין יכולת להמשיך לעבוד על חיי הנישואין מסיבה כזו או אחרת, ושכתוצאה מכך הגיע הזמן להיפרד.
כיום, תופעה זו היא יחסית נפוצה, וכ- 4 זוגות מתגרשים מתוך כל חמישה בישראל ובארצות הברית. כמובן שלאחר שנים של אהבה, שותפות ומגורים משותפים, לא פשוט להצליח ולעבור את התהליך ללא כאבים, כעסים ולעיתים אף מריבות. בכדי לזכות בתהליך הוגן ומכבד, לרוב מומלץ לפנות אל עו”ד גירושין או מגשר שיסייעו להביא כל בעיה על פתרונה בצורה נקייה ואובייקטיבית, ויניעו תהליך גירושין שבסופו שני בני הזוג יוצאים ממנו עייפים, אך מרוצים.
ועם זאת, חלק מהזוגות לא זקוקים לכל המראות והצלצולים שמגיעים יחד עם עורך דין ומאמינים כי כדאי לעשות זאת לבד וללא שימוש בעורך דין. במאמר זה נעמוד על הדרכים השונות שמביאות לתוצאות מגוונות, כך שתוכלו לבחור את האחת הנכונה ביותר עבורנו.
אז איך מתגרשים ?
האופציה הראשונה והטובה ביותר היא הליך גישור מוצאים את עמק השווה בין שני הצדדים, בצורה ניטרלית, ותוך כי התחשבות ואמפתיה. כך מונעים סכסוכים ארוכי טווח ומונעים את הפגיעה בילדים.
אופציה שניה היא לנהל את כלל ההליך בבית הדין הרבני.
אופציה שלישית היא הגשה של תביעה בלבד בבית הדין הרבני ולטפל בשאר הנושאים בבית המשפט לענייני משפחה.
באופציה השנייה והשלישית, אפשר להגיע להסכמה ולהתגרש יפה, ללא מלחמות. אך במציאות, יכולים להיווצר חיכוכים.
איך מתגרשים בלי עורך דין?
כשאנו בוחרים לצעוד אל התהליך ללא עורך דין מוסמך לצידנו, אנו בוחרים ללכת על קרקע לא יציבה, וחשוב להבין זאת. חוסר הבנה בעולמות החוק והמשפט עשויים לפגוע בנו, לגרום לביצוע של פעולות מיותרות רבות ולהוצאת כספים מיותרת על פעולות שיכולנו לחסוך מבעוד מועד, עם הרקע המשפטי הנכון.
פעולות לא נכונות ו”סיבובים” מיותרים עשויים להאריך משמעותית את משך ההליך עצמו. ככל שהתהליך ארוך יותר, כך עולים הסיכויים שפצעים שהגלידו ייפתחו מחדש, יעיבו על מערכת היחסים ויקשו על שימור של מערכת יחסים עם סיום התהליך. כאשר ילדים מעורבים בהליך המשפטי, יש לקחת סיכון זה בחשבון.
גירושין ללא עורך דין מוסמך הוא הליך מאוד מצומצם, ולרוב הוא יכול להתבצע בשלמותו רק כאשר לא מעורבים בהליך נושאים של רכוש ו/או ילדים. במצב כזה, אמנם ניתן לפנות אל עורך דין רק לצורך עריכה וחתימה על הסכם והגשתו לבית הדין למשפחה ולבתי הדין הרבניים.
במידה ואיננו מעוניינים לבצע הסכם גירושין מול עורך דין כלל, יהיה עלינו להיוועץ בבתי הדין הרבניים ולבחון מהו סוג ההסכם המתקבל עליהם. עריכה של ההסכם לבד היא פרוצדורה שאינה פשוטה, ולכן ללא ידע משפטי מאוד לא פשוט להצליח ולערוך הסכם שיתקבל ללא עוררין.
ההמלצה שלנו
ההמלצה הרווחת היא לפנות אל עורך דין לכל הפחות לעריכת ההסכם והגשתו לרשויות המתאימות, כך שהרצונות והצרכים של שני הצדדים יתבטאו ויסופקו במלואם, וההסכם בוודאות יוגש וימומש על ידי המדינה, בהתאם לתנאים שנקבעו והוסכם עליהם מבעוד מועד.
איך להתגרש נכון ויפה?
ההליך עשוי להעלות עמו הרבה כאבים, אמוציות וכעסים. למרות זאת, קיימות דרכים להצליח ולהניח את הרגשות בצד ולהגיע לפתרונות חכמים וראליים בכדי להביא לסיום יפה של מערכת היחסים. כאשר אחד הצדדים או שני הצדדים בנישואין אינם רוצים לעבוד על מערכת היחסים עוד אך מעורבים ילדים בתהליך, חיוני לנסות ולהגיע לפשרות הוגנות ואכן “להתגרש יפה”, בכדי לשמור על טובתם של הילדים ולהצליח ליהנות ממערכת יחסים טובה כהורים גם לאחר ההתפצלות בתור בני זוג.
בכדי להצליח ולפשר על בעיות מומלץ לנו לפנות אל עורך דין שהוא גם מגשר. מגשר הוא עורך דין שהוסמך לסייע ולברור בדיונים בין בני זוג המעוניינים להתגרש: לשמוע את שני הצדדים, לעורר ביניהם דיאלוג פתוח, ולהביא אותם לפשרות והסכמות שיוכלו לחיות עמן ולעגן אותן בהסכם. הנוכחות של מגשר מבטיחה שיצליחו לשמוע את הקולות של שני הצדדים, מהירות וקלות יחסית בתהליך והתנהלות מתורבתת יותר, שתורמת למערכת יחסים בריאה יותר עם סיום ההליך.
לעיתים קרובות, אחד מהצדדים אינו מעוניין בגירושין, אחד או שני הצדדים פגועים מאוד ואף מתעוררות דרישות שלא עולות בקנה אחד עם הרצונות שלהם. סוגיות מסוג זה עלולות להתלקח לאש ולהקשות על התהליך משמעותית, לכן עורך דין שהוא גם מגשר יכול לסייע ולהניע את השיח למקומות נכונים וקונקרטיים עם לפתרונות אפקטיביים, שמפשרים בין הצדדים ומונעים מריבות שיכולות להימשך חודשים ואף שנים.
אף יש לציין שחלק מהמגשרים גם מאמינים שניתן למנוע את הגירושין ולנסות לאתר דרכים חכמות לעבוד על הנישואין ולכן, אם אנו מאמינים שעדיין קיימת תקווה מומלץ לנסות ולפנות אל עורך דין שהוא גם מגשר.
איך מתגרשים הכי מהר?
ההליך יכול להיות מהיר כמו גם קצר, ומשך ההליך תלוי מאוד בהתנהלות של שני הצדדים לאורך התהליך. נכון, כאשר ילדים ורכוש מעורבים בתהליך אמנם עולים נושאים רבים שיש להקדיש להם חשיבות, אך משך הדיון עד להסכמה ולחתימה הסופית על ההסכם מוכן הוא זה שייקבע את משך ההליך עצמו.
במילים אחרות, הסכמות ופשרות מהירות הן המפתח להליך והסכם מהיר וגם נעים והוגן. בכדי להביא לכך, ראשית מומלץ להגיע להחלטה סופית משני הצדדים כי קיים רצון להתגרש ואין שום רצון להמשיך ולעבוד על מערכת היחסים בשום צורה שהיא, בכדי להגיע קרי רוח ומיושבים לכל דיון בנושא. שנית, כדאי ואף מומלץ לפנות לעורך דין שהוא גם מגשר, ויודע כיצד לסייע להגיע להסכמות ופשרות בצורה מהירה, מהקלות ועד לקשות ולמסובכות ביותר.
בנוסף, אם נעשו עוול או פגיעה לאורך הנישואין שהעלו שנאה וכעס כלפי האחר, כדאי לנו לנסות לסלוח ולשכוח, שכן גם כך נפרדים וכעת הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות הוא לדאוג לסיום יפה ללא חרטות ולרווחת הילדים.
איך מתגרשים עם ילדים קטנים?
להתגרש עם ילדים אינו הליך פשוט לא עבור ההורים שהיו ליחידה אחת מטפלת ולא עבור הילדים, שפעמים רבות נקרעים מהמסגרת והחיים היומיומיים שהכירו. כדאי ואף מומלץ לפנות עם ילדים קטנים שעוברים גירושין לשיחה עם פסיכולוג כך שיוכל לעבד ולעכל את הנושא, וכיצד הוא עושה זאת.
לצד ההתמודדות הרגשית, מתעוררת ההתמודדות המשפטית הקובעת כיצד תחולק המשמרת בין שני ההורים המתפצלים. במצבים מעין אלו קיימים סוגים שונים של משמורות, שלרוב נקבעים לפי הנוחות של ההורים והרצון המשותף שלהם לחלוק זמן עם ילדיהם או לחלופין לבלות יותר זמן לבד.
בעוד שכיום הורים רבים חותרים למשמורת משותפת, הקובעת כי יש לחלק את הזמן באופן שווה בין הילדים להוריהם, אחרים מעדיפים לנסות ולקבל משמורת מלאה על ילדיהם, בכדי לבלות עמם יותר זמן על חשבון ההורה האחר. פעולה מסוג זו שאינה מתקבלת בברכה עשויה להעלות קשיים וסכסוכים רבים, ולכן היא לא מומלצת, במיוחד כל עוד קיים רצון מצד שני ההורים לבלות זמן רב עם ילדיהם ולהמשיך להתחבר אליהם גם לאחר התהליך.
דבר חשוב נוסף שמומלץ לוודא הוא אף אחד מההורים אינו מסית את הילדים נגד ההורה האחר, מה שנקרא ניכור הורי. התופעה היא יחסית נפוצה וילדים קטנים עשויים להיות מאוד מושפעים משיח שלילי כלפי ההורה השני מצד הורה פגוע, במיוחד אם התוכן מסולף. הדבר עשוי להוביל לקרע בין הילדים להורה, ולפגוע במערכת היחסים שלהם עמו בטווח הארוך.
ההליך עם ילדים קטנים שבמהלכו הילדים הם בעדיפות ראשונה כלומר, הם מקבלים תמיכה ומעבדים היטב את התהליך, נהנים מזמן הוגן עם שני ההורים ומודעים להתנהלות התהליך עצמו מבחינת מסגרת זמן והאופן שבו השינויים ישפיעו על חייהם בטווח הארוך, הוא הליך שבסופו הילדים ירגישו שעדיין יש להם שני הורים שאוהבים אותם ותומכים בהם גם עם סיום התהליך.
אין ספק שההליך הוא אינו פשוט, אך גודל הקושי והכאב תלויים מאוד באופן ההתנהלות האישי והמפשטי של שני הצדדים לאורך התהליך. מסיבה זו, מומלץ לפנות אל עורך דין שהוא גם מגשר ולהגיע לפשרות והסכמות הוגנות ומהירות, בכדי להביא לתהליך מהיר וקליל ככל האפשר גם בסיטואציות הקשות ביותר. בחירה בדרך זו, לרוב מובילה אותנו לתוצאות שניתן לחיות עמן בשלווה, וליכולת לנהל מערכת יחסים עם הגרוש גם לאחר סיום התהליך, בתור הורה או חלק גדול מהחיים.